Hjalmar i Kihl

Hjalmar Albert Hermansson Snickare.

 Född 1900-08-06 i Kihl,vg, Valla.

 Död 1994-06-25 i Kihl,vg, Valla.

Hjalmar i Kihl

En sammanställning efter bland annat en intervju med Hjalmar av ML Alinius

 

1924 emigrerade Hjalmar från Kihl i Valla socken på Tjörn till New York, detta var bara några månader efter mamman Albertinas död.

Innan avfärd fick Hjalmar ansöka hos ”Kungen” om tillstånd.

”Härmed underdånigast anhålla om nådigt tillstånd att för vinnande av bättre utkomst få avflytta från riket för att begiva mig till Nordamerikas Förenta Stater, prästbetyg och uppgift på de medel över vilka jag för verkställandet förfogar, tillägges. Underdånigast Hjalmar Hermansson”

Bifogat till handlingarna var ett utdrag av värnpliktskortet, ett ålderbetyg undertecknat av prästen Erik Holstenius och ett intyg om att sjömannen Hjalmar Hermansson hade tillräkliga medel för att göra resan undertecknade av prästen Holstenius och grannen Herman Johansson, samt bevittnade av Oskar och Georg Berndtsson.

Hjalmar hade gjort värnplikten i marinen och kallade sig själv sjöman vid ansökan om flytten till USA.

Resan startade i Göteborg med Svenska Amerika Liniens S/S Drottningholm, mot USA. Biljetten i 2:a klass kostade 500 kr. detta var 50 kr dyrare än  mellandäcksplats. Mellandäckspassagerarna avlusades och undersöktes för sjukdomar vid ankomsten till Elis Island, innan de släpptes i land i New Yorks hamn. Däremot fick 1:a och 2:a klass passagerarna gå i land utan denna undersökning.

Orsaken till emigrationen var att det var ont om arbete i Sverige. Hjalmar arbetade som snickare i Sverige och sökte något liknande arbete i New York. Där fanns gott om arbete på husbyggen (inomhusinredning). Lönen var 5 dollar/dag, 8 timmars arbetsdagar med en halvtimmes middagsrast. 1933 började man med 5-dagarsvecka, lön 1:65 dollar/timmen.

Hjalmar bodde under sin första tid i New York på ett pensionat (boardinghouse) på Manhattan.

I New York träffade Hjalmar sin blivande hustru Astrid som emigrerat till New York från Jomala, Åland 1927. Hon arbetade som hemhjälp (kitchenmaid), det var inte ovanligt att en välbeställd amerikansk familj i New York hade 5-7 personer anställda i hushållet. Astrid trivdes med att arbeta i ett familjehushåll, då det var ett bra sätt att komma in i samhället och lära känna folk.

Både Hjalmar och Astrid tyckte det var lättare att lära sig språket via umgänge med amerikanarna än i skolbänken. Det ordnades annars kvällskurser för oss invandrare säger Hjalmar. Kontakter med övriga svenskar skedde ofta via sammankomster anordnade av Svenska Kyrkan eller Svenska klubben som även ordnade danstillställningar. Där kunde man upprätthålla kontakten med övriga ungdomar från Valla och resten av Sverige som gjort samma resa.

Hjalmars syster Josefina hade redan 1907 flyttat till New York och arbetade där som sömmerska. Bland annat arbetade hon som chefssömmerska på det berömda designmodehuset SAKS Fifth Avenue på Manhattan.

Året efter Hjalmar kom till New York anslöt sig även hans syster Hulda till emigrantskaran. Hulda fann sig väl tillrätta i New York. Hon träffade efter ett tag Oscar Ericsson en ingenjör som arbetade som golvläggare och som härstammade från Motala. Efter 8 år i New York bestämde sig Oscar och Hulda för pröva lyckan i ett lite varmare klimat och flyttade till Juno Beach, Florida. I Florida skaffade de sig senare ett motell som de byggde ut med små hus (cottages) liggande bredvid varandra,innehållande sovrum, vardagsrum och pentry, ”Juno Beach Cottages”. Här kunde folk hyra in sig, under de kalla årstiderna i norr och det var då ofta fullbokat i anläggningen. Man kunde bo där i flera månader upp till ett halvår.

Man kan läsa följande i historien om Juno Beach ”Oscar and Huldah Erikson became the first people to reside and to establish a business in the area which became the northern part of Juno Beach.”

Som pensionärer stannade Oscar och Hulda sedan kvar Florida, men vart annat år kom de tillbaka till Sverige för att besökta släkt och vänner.

(Bild från Hulda och Oscars semesteranläggning i Juno Beach.)

Hjalmar berättar vidare att under 1930-talet blev tiderna svårare i New York. Depressionen utbröt. 20.000 banker i USA gick omkull. Ej amerikanska medborgare sändes åter till sina hemländer, ca 6 miljoner människor blev hemlösa.

Så Hjalmar och Astrid fick på hösten 1933 vända hemåt till Sverige, med på resan var nu även sonen Raymond född 1929 i New York.

Tillbaka på Tjörn arbetade Hjalmar vidare som byggnadsarbetare och var t.ex med på byggnationen av Skåpesundsbron 1938-39.

Familjen var kvar i Sverige till slutet av 1940-talet då de ånyo återvände till New York, nu var även dottern May-Britt född 1936 med på resan. (Bild Raymond och May-Britt)

Hjalmar återupptog arbetet som inredningssnickare och ombyggnadssnickare på de stora skyskraporna på Manhattan bland annat arbetade han i Empire State Building, Rockefeller Center och FN-byggnaden. (ser i ett tidningsurklipp att Hjalmar var specialist på att hänga dörrar)

Familjen bodde nu 68:e gatan på Manhattan (svenska konsulatet låg på 64:e)

Familjen återvände till Sverige 1962 och bosätter sig åter på gården i Kihl. Hjalmar har då ett hundratal hönor och något ungdjur på gården.

Sonen Raymond hade återvänt till Sverige redan 1956.

Kan tilläggas att systern Josefina aldrig återvände till Sverige.

Astrid hade även hon en syster Linnea som emigrerade från Åland till USA. Linnea träffade i USA Ernst Fernström från Stockholm, de bosatte sig i Attleboro, Massachusetts.¶¶ (Bild Linnéa och Astrid)

Gården i Kihl avstyckad 1914 i arvskiftet efter pappan Herman Jonasson. Brodern Johan och systern Josefine övertog huvudfastigheten och änkan Albertina och barnen Hjalmar och Hulda den avstyckade gården. Systrarna Josefine och Hulda sålde senare sina respektive andelar i gårdarna till sina bröder.Hulda sålde sina 3/64 mantal till Hjalmar 1947 för 1000 kr.

Huset byggdes 1919 och ladugården 1917.

När fadern dog var Hjalmar bara 14 år och inte myndig. Han blev förordnad en förmyndare, det var Alfred Nilsson i Stora Sörby som blev Hjalmars förmyndare. När Alfred dog 1918 godkändes det att mamman Albertina Olsdotter blev förmyndare. Det fungerade även så att när någon omyndig ärvt mark, så auktionerades marken ut på arrende.  Modern Albertina vann budgivningen och fick för 35 kr./år arrendera gården till Hjalmar var myndig.

Släkten har bott i Kihl Västergård sedan 1773 då Nils Nilsson och Helena Persdotter köpte 1/2 mantal Kihl Västergård. Hjalmar härstammar från Helena Persdotter i hennes andra gifte med riksdagsmannen Henrik Jonsson.

1941 införskaffade även Hjalmar för tiotusen kronor Herman Johanssons gård i Kihl. Hermans gård hade en liten fruktträdgård och det sägs att försäljningen av frukt de första åren  gav tillbaka mycket av vad gården kostat.

Bostadshuset hyrdes ut till sommargäster (familjen Gösta Ljungström) .

Huset (Kihl 1:16) styckades senare av från gården och såldes 1947 till hyresgästerna fabrikör Gösta och hans hustru Herta Ljungström för fyratusen kronor. (Gösta Ljungström var en elitidtrotsman, vann bl.a. SM guld 1908 i teränglöpning. Professionell långdistanslöpare i USA 1909-10, innehavare av flera värdsrekord i löpning.) Dottersonen Anders G Högmark med familj äger idag huset.

I Gods och Gårdar från 1943 står det att Hjalmars gård var på 8 hektar, därav 2,5 hektar åker. Det står även att gården är elektrifierad och att man har 1 häst, 2 kor, 2 ungdjur, 2 svin och 45 hönor.

Någon gång efter 1945 har torpet ”Lia”  (Kihl 1:15) friköpts från gården samt två tomter som ligger i anslutning till torpet. (Kihl 1:29, 1:30)

Gården Kihl Västergård 1:17 uppgavs 1995 vara på 5 hektar varv 2 hektar åker

1962 styckades en tomt (Kihl 1:19) av för sonen Raymond och hans familj.

1967 styckades 2 tomter av för fritidshus, det var civilingenjör Olof Dahlsjö (Kihl 1:27) och köpman Gösta Hallgren  (Kihl 1:28) som köper varsin tomt.

1989 styckades 1 en tomt ( Kihl 1:37) av för Ulf och Camilla Hermansson.

Gården ägs i dag av Hjalmar och Astrids dotterson Ulf Hermansson och hans hustru Camilla.

Astrid och Hjalmar 60-tal

Huset som det såg ut på 70-talet.

 

Far         Herman Jonasson. Hemmansägare.

 • Född 1853-01-23 i Kihl västergård
 •  Död 1914-04-01 i Kihl västergård

Mor        Albertina Kristina Olsdotter .

 •  Född 1870-11-23 i Tjärna, Stenkyrka.
 • Död 1924-03-20 i Kihl västergård
 •  Hjalmar gift 1928-02-06 i New York,USA med

Astrid Ottilia Danielsson.

 • Född 1905-05-26 i Jomala,Åland.
 •  Död 1990-07-31 i Kihl västergård.

Far: Karl Oskar Danielsson Folkskolelärare. Född 1875-04-26 i Tranvik,Sund,. Död 1933-11-26 i Mariehamn.. Mor: Ida Alina Andersson . Född 1880-10-11 i Westansunda,Jomala,. Död 1916-11-10 i Jomala

Barn

sonen:Raymond Hjalmar Herbert Hermansson

 •  Född 1929-05-10 i Bronx, New York,USA.
 • Död 2011-02-13 i Kihl västergård.  

Raymond gift 1955-10-22 i New York,USA med

Ulla-Britt Vera Johansson. Född 1933-07-09 i Långö,sg, Nydala (F). Död 2015-05-05 i Kihl västergård

 dottern: May-Britt Astrid Hermansson.

 • Född 1936-06-07 i Kihl västergård).
 •  Död 2013-08-08 i Kihl västergård.

Bilden föreställer Hjalmar i mitten omgiven av fadern Herman Jonasson , mamman Albertina Olsdotter, brodern Johan Hermansson och systern Hulda Hermansson

Mellan 1860 och 1940 är det drygt 1300 Tjörnbor som emigrerar till USA, av dessa så återvänder ca.20 %. De flesta som emigrerade från Tjörn reste runt sekelskiftet, men det var även en topp runt 1920.

Det var även många Kilbor reste iväg mot USA, mellan 1888- 1927 var det hela 33 stycken som reste iväg för att söka arbete och äventyret. Det var inte många ungdomar kvar i byn, en del av de som rest återvände efter några år andra lite senare och ett stort antal blev kvar i USA

En bild från Hjalmars konfirmation 1914 i Valla kyrka. Präst var den gamle pastorn i församlingen Anders Lundholm. Hjalmar står i övre raden som nummer 5 från höger.

Hjalmars avgångsbetyg i skolan även detta från 1914.

En bild från början av 40-talet föreställande Hjalmars bror Johan, hans hustru Hulda och deras dotter Ingegerd. På hästen sitter Raymond och den lilla flickan med kattungen i famnen är May-Britt.

 En översiktsbild över Hjalmar och Astrids gård, troligen tidigt -50-tal.

Här en översiktsbild på gården 1955.

1956 började man bygga den nuvarande vägen mot gården.

Här en bild på Hjalmar och hans nyinköpta Ford Galaxie -59. Hjalmar tog med sig bilen till Sverige. Den var dock lite för stor för vägarna på Tjörn.

En bild på dotter May-Britt med en katt i famnen.

Sonen Raymond tidigt 30-tal.

May-Britt och Astrid på besök i Sverige 1954.

Hjalmar vinkas av vid Häststuddens ångbåtsbrygga inför resan till USA 1924Hjalmars syster Hulda på besök, med sin make Oscar. På bilden Hulda, Hjalmar, Astrid och Oscar.

En bild från 1959 i New York där Hjalmar och Astrid träffar Hjalmars kusin och granne Axel och hans fru Anna på en kopp i det gröna.

Dottern May-Britt 

May-Britt några år senare.

Hjalmar ”Green Card” Beviset att han var godkänd att arbeta i USA.

 

Hjalmars anor 5 generationer bakåt i tiden.

Hjalmar Albert Hermansson. Snickare. Född 1900-08-06 i Kihl,vg, Valla (O). Död 1994-06-25 i Kihl,vg, Valla. (Far I:1, s , Mor I:2)

Gift 1928-02-06 i New York,USA med

Astrid Ottilia Danielsson. Född 1905-05-26 i Jomala,Åland. Död 1990-07-31 i Kihl,vg, Valla.

Barn:

Raymond Hjalmar Herbert Hermansson. Född 1929-05-10 i New York,USA. Död 2011-02-13 i Kihl,vg, Valla.

May-Britt Astrid Hermansson. Född 1936-06-07 i Kihl,vg, Valla. Död 2013-08-08 i Kihl,vg, Valla.

Generation I

I:1 far

Herman Jonasson. Hemmansägare. Född 1853-01-23 i Kihl,vg, Valla. Död 1914-04-01 i Kihl,vg, Valla. Dödsorsak: Influensa och Slag. (Far II:1, Mor II:2)

Gift 1:o 1878-12-27 i Valla. med Inger Charlotta Berntsdotter. Född 1856-03-03 i Öv,Fjälebro, Valla. Död 1890-07-29 i Kihl,vg, Valla.

Barn:

Alvida Josefina Hermansdotter. Född 1880-06-10 i Kihl,vg, Valla. Död 1881-01-12 i Kihl,vg, Valla.

Johan Berius Hermansson. Född 1884-06-17 i Kihl,vg, Valla. Död 1887-08-10 i Kihl,vg, Valla.

Alvida Josefina Hermansdotter. Född 1888-01-01 i Kihl,vg, Valla. Död 1960-04-14 i New York,USA. Emigrerade 1907 då hon reste till USA via Oslo. Hon reste därifrån med båten The Unitid States och ankom New York den 7 mars 1907. Hon reste till USA tillsamans med grannflickorna den ett år äldre (20 år) Alma J Pettersson och hennes lillasyster 13 åriga Elfrida M Pettersson från Lilla Sörby (döttrar till Petter Hansson o Helena Hansdotter) Kallade sig Johnson i USA. Arbetade som chefsömmerska hos SAKS Fifth Avenue på Manhattan, New York.

Johan Birger Hermansson. Hemmansägare. Född 1890-07-04 i Kihl,vg, Valla (O). Död 1957-04-08 i Kihl,vg, Valla.

Gift 2:o 1892-03-13 i Valla (O) med efterföljande ana.

Barn:

Hulda Charlotta Hermansdotter Född 1893-08-14 i Kihl,vg, Valla. Död 1979-10-.. i Florida,USA. ¶Flyttade 1917 från Kihl till Gävle. Emigrerade 1925 till USA med båten Stockholm från Göteborg. Oscar and Hulda Erikson, who owned the Juno Beach Cottages. Mr. and Mrs . Erikson’s cottages were located on both sides of the coastal highway north of present day Donald Ross Road. They were the first 49 residents of the area that would become Juno Beach. They were part of a pattern of initial settlement by owners of tourist facilities in the area. A two-lane road along the ocean at that time known as US 1 followed in part the roadbed of the Celestial Railway.

Hjalmar Albert Hermansson. Född 1900-08-06 i Kihl,vg, Valla. Död 1994-06-25 i Kihl,vg, Valla. (Se Proband,).

I:2 mor

 Albertina Kristina Olsdotter. Född 1870-11-23 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1924-03-20 i Kihl,vg, Valla. (Barn Proband, Far II:3, Mor II:4)

Gift 1892-03-13 i Valla med föregående ana.

Generation II

II:1 farfar

Jonas Olsson. Hemmansägare. Född 1813-08-13 i Bockholmen, Klädesholmen. Död 1900-01-15 i Kihl,vg, Valla. (Barn I:1, Far III:1,  Mor III:2 )

Gift 1841-12-30 i Valla med efterföljande ana.

Barn:

Olof Emanuel Jonasson. Född 1842-01-31 i Kihl,vg, Valla. Död 1843-03-23 i Kihl,vg, Valla.

Petter Emanuel Jonasson. Född 1844-03-28 i Kihl,vg, Valla. Död 1844-11-02 i Kihl,vg, Valla.

Herman Jonasson. Född 1846-06-16 i Kihl,vg, Valla. Död 1852-02-21 i Kihl,vg, Valla.

Agneta Maria Jonasdotter. Född 1849-01-16 i Kihl,vg, Valla. Död 1849-02-12 i Kihl,vg, Valla.

Olof Emanuel Jonasson. Född 1850-06-08 i Kihl,vg, Valla. Död 1852-02-15 i Kihl,vg, Valla.

Herman Jonasson. Född 1853-01-23 i Kihl,vg, Valla (O). Död 1914-04-01 i Kihl,vg, Valla (Se I:1,).

Olof Jonasson. Född 1856-05-12 i Kihl,vg, Valla (O). Död 1858-11-12 i Kihl,vg, Valla.

Inger Kristina Jonasdotter. Född 1860-03-11 i Kihl,vg, Valla. Död 1926-08-04 i Kopper mark, Norum. Dödsorsak: Gallsten.

II:2 farmor

Anna Christina Persdotter. Född 1819-07-24 i Kihl,vg, Valla. Död 1883-02-13 i Kihl,vg, Valla. (Barn I:1, Far III:3, Mor III:4,)

Gift 1841-12-30 i Valla med föregående ana.

II:3 morfar

Olof Eriksson. Hemmansägare. Född 1825-10-24 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1883-10-24 i Tjärna, Stenkyrka. (Barn I:2, Far III:5, Mor III:6)

Gift 1849-09-25 i Valla, med efterföljande ana.

Barn:

Edvard Olsson. Född 1850-02-25 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1861-11-09 i Tjärna, Stenkyrka.

Bernt Olsson. Född 1852-11-15 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1853-07-10 i Tjärna, Stenkyrka.

Elisabeth Olsdotter. Född 1854-06-02 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1854-10-05 i Tjärna, Stenkyrka

Inger Christina Olsdotter. Född 1855-08-13 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1868-06-28 i Tjärna, Stenkyrka.

Bernt Olsson. Född 1858-02-20 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1873-03-07 i Rörvik, Valla.

Alfred Olsson. Född 1861-02-02 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1861-02-02 i Tjärna, Stenkyrka.

Charlotta Elisabeth Olsdotter. Född 1863-02-15 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1936-08-21 i Kihl,vg, Valla.

Karl Alfred Olsson. Född 1867-03-14 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1902-12-22 i Kihl,ög, Valla.

Albertina Kristina Olsdotter. Född 1870-11-23 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1924-03-20 i Kihl,vg, Valla. (Se I:2).

II:4 mormor

Anna Britta Berntsdotter. Född 1826-12-30 i Nedre Fjälebro, Valla. Död 1893-03-04 i Tjärna, Stenkyrka. (Barn I:2, Far III:7, Mor III:8 )

Gift 1849-09-25 i Valla med föregående ana.

Generation III

III:1 farfars far

Olof Olsson. Fiskare,Skeppare. Född 1779-01-08 i Tyfta Ög, Stenkyrka. Flyttade 1787 från Tyfta Ög, Stenkyrka, till Olsby Vg, Stenkyrka. Bodde efter vigseln 1804 på Olsby Ög.mark, Stenkyrka. Bor under en tid på Bockholmen och senare (1819) på första roten Klädesholmen inhyses hos Pehr Olsson Sälevik f.1751-11-18 och hans hustru Annika Andersdotter f.1751-11-18. (Per står kommen från Olsby när han 1791-09-15 gifter sig med änkan Annika) Bor 1822 med familj hos enkemannen Johannes Andersson tredje roten på Klädesholmen, med noteringen utfattig. Har åter flyttat till första roten när Olof dog 1824.Dödsorsak: Rötfeber. Död 1824-05-09 i Klädesholmen. (Barn II:1, Far IV:1, Mor IV:2)

Gift 1804-07-19 i Stenkyrka med efterföljande ana.

Barn:

Olof Olsson. Född 1804-11-18 i Olsby, Stenkyrka. Död 1804-11-30 i Olsby, Stenkyrka.

Anders Olsson. Född 1806-07-18 i Olsby, Stenkyrka. Död 1823-10-23 i Klädesholmen. Dödsorsak: Lungsot

Inger Olsdotter. Född 1810-01-03 i Bockholmen, Klädesholmen. Död 1874-09-20 i Tolleby mark, Stenkyrka. Dödsorsak: Cancer. Efter moders död flyttar Ingrid som piga till Johan Eriksson o.h. Regina Rasmusdotter i Rosengård under Sundsby.

Jonas Olsson. Född 1813-08-13 i Bockholmen, Klädesholmen. Död 1900-01-15 i Kihl,vg, Valla. (Se II:1).

Olof Olsson-Ryttare. Rotebåtsman nr. 16. Född 1816-09-30 i Bockholmen, Klädesholmen. Flyttade 1827 från Klädesholmen till Hällebäck, Stenkyrka. Flyttade före 1835 från Hällebäck, Stenkyrka till Sundsby, Valla. Står 1828 som styvson hos Johannes Pettersson och hans hustru Olena, bor på Dammen under Hällebäck i Stenkyrka sn ( AI:19 sid 165) Läser, rabblar lite. Antagen som båtsman nr 16 vid 1;a Bohus roteringskompani 1838-11-16. Anstäld som paradbåtsman. Avskedad 1864-08-31 för minskad syn på höger öga. Död 1903-11-26 i V:a Näs, Valla.

III:2 farfars mor

Rebecka Lorentsdotter. Född 1774-04-30. Flyttade 1827 från Klädesholmen till Hällebäck, Stenkyrka. Död 1830-01-23 i Hällebäck mark, Stenkyrka. Står noterad som född 30/5-74 i HFL AI:2 Klh. Bor inhyses hos Bernt Pettersson på Hällebäcks mark när hon dog 1830.Med i Hällebäck var sonen Olof och dottern Ingrid. (Barn II:1)

Gift 1804-07-19 i Stenkyrka med föregående ana.

III:3 farmors far

Per Henriksson. Hemmansägare. Född 1779-04-22 i Kihl,vg, Valla. Död 1851-05-07 i Kihl,vg, Valla. (Barn II:2, Far IV:5, Mor IV:6)

Gift 1811-12-25 i Valla med efterföljande ana.

Barn:

Inger Persdotter. Född 1812-02-15 i Kihl,vg, Valla. Död 1862-05-30 i Hövik, Valla.

Johanna Persdotter. Född 1813-11-21 i Kihl,vg, Valla. Död 1813-12-26 i Kihl,vg, Valla.

Henrik Persson. Hemmansägare. Född 1814-11-12 i Kihl,vg, Valla. Död 1844-10-04 i Kihl,vg, Valla. Dödsorsak: Drunknad.

Christina Persdotter. Född 1817-01-08 i Kihl,vg, Valla. Död 1818-11-22 i Kihl,vg, Valla.

Anna Christina Persdotter. Född 1819-07-24 i Kihl,vg, Valla. Död 1883-02-13 i Kihl,vg, Valla. (Se II:2).

III:4 farmors mor

Anna Olsdotter. Född 1777-09-30 i Uteby, Valla. Död 1859-04-23 i Kihl,vg, Valla. Dödsorsak: Ålderdom. (Barn II:2,Far IV:7, Mor IV:8)

Gift 1811-12-25 i Valla med föregående ana.

III:5 morfars far

Erik Andreasson. Född 1804-05-13 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1848-06-03 i Tjärna, Stenkyrka.   (Barn II:3, Far IV:9, Mor IV:10 )

Gift 1:o 1827-03-25 i Stenkyrka med efterföljande ana.

Barn:

Olof Eriksson. Född 1825-10-24 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1883-10-24 i Tjärna, Stenkyrka.  (Se II:3).

Sigrid Eriksdotter. Född 1827-04-14 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1849-04-15 i Tjärna, Stenkyrka.

Anna Britta Eriksdotter. Född 1829-03-30 i Tjärna, Stenkyrka. Flyttade 1861 från Dammen u., Spjärr, Valla till Örgryte. Bor 1890 i Kärralund i Örgryte.

Inger Christina Eriksdotter. Född 1831-07-11 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1855-05-20 i Tjärna, Stenkyrka.

(Dödfödd) Eriksdotter. Född 1833-12-24 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1833-12-24 i Tjärna, Stenkyrka.

Petronella Eriksdotter. Född 1833-12-24 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1833-12-28 i Tjärna, Stenkyrka.

Annika Eriksdotter. Född 1833-12-24 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1833-12-28 i Tjärna, Stenkyrka.

Gift 2:o 1837-04-09 i Stenkyrka med Annika Nilsdotter. Född 1808-11-24 i Åkervik, Stenkyrka. Död 1855-04-18 i Nordre Bäck, Stenkyrka.

Barn:

Britta Eriksson. Född 1837-05-08 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1859-04-21 i Tjärna, Stenkyrka.

Olaus Eriksson. Född 1839-04-29 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1880-10-30 i Grötö, Öckerö.

Lovisa Eriksdotter. Född 1842-07-09 i Tjärna, Stenkyrka. Levde 1890 i Lunden Litt M, Örgryte (SB1890).

Inger Marie Eriksdotter. Född 1845-05-15 i Tjärna, Stenkyrka. Levde 1890 i Nya Haga (SB1890).

Anna Christina Eriksdotter. Född 1848-02-04 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1848-08-30 i Tjärna, Stenkyrka.

III:6 morfars mor

Britta Pettersdotter. Född 1793-05-26 i Tjärna, Stenkyrka. Död i barnsbörd 1833-12-24 i Tjärna, Stenkyrka. (Barn II:3, Far IV:11, Mor IV:12)

Utom äktenskap med Olof Kristiansson. Född 1798-03-26 i Kållekärr, Stenkyrka. Död 1867-07-24 i Kållekärr, Stenkyrka.

Barn:

Bernt Olsson. Torpare. Född 1819-05-05 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1868 (HL).

Gift 1827-03-25 i Stenkyrka med föregående ana.

III:7 mormors far

Bernt Svensson. Född 1787-03-13 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1871-08-28 i Ne,Fjälebro, Valla. Äger åbo rätten och brukade 1/4 mtl Fjälebro Nedre. (Barn II:4,Far IV:13,Mor IV:14)

Gift 1809-10-29 i Valla  med efterföljande ana.

Barn:

Christina Berntsdotter. Född 1810-12-12 i Ne,Fjälebro, Valla. Levde i Trätte, Långelanda. Död 1858-02-22 i Övre Trätte, Långelanda.

Andreas Berntsson. Född 1813-10-03 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1892-08-25 i Ne,Fjälebro, Valla.

Anna Maria Berntsdotter. Född 1818-12-05 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1867-06-26 i Brok Vg., Stenkyrka.

Anna Britta Berntsdotter. Född 1826-12-30 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1893-03-04 i Tjärna, Stenkyrka. (Se II:4).

III:8 mormors mor

Katarina Simonsdotter. Född 1785-02-19 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1849-01-13 i Ne,Fjälebro, Valla. (Barn II:4, Far IV:15, Mor IV:16)

Gift 1809-10-29 i Valla med föregående ana.

Generation IV

IV:1 farfars farfar

Olof Jonsson. Nämdeman. Född 1735 i Olsby Vg, Stenkyrka. Flyttade 1770 från Åkervik, Stenkyrka till Tyfta Ög, Stenkyrka. Flyttade 1787 från Tyfta Ög, Stenkyrka till Olsby Vg, Stenkyrka. Död 1800-04-18 i Olsby Vg, Stenkyrka. Enl. bouppteckningen (F II:6,s.51) efterlämnar Olof änkan Anna Olsdotter, sönerna Per, Jon, Olof, Hans och Lars samt dottern Anna. Ägde både del i Tyfta Östergård och Olsby Västergård.

Orust och Tjörns HR AIIc:1 (1757-79) Förmynderskapsdombok 5/3 1774

 1. Förre nämndemannen Olof Jonsson i Tyfta, som har fem små omyndiga barn samt är mycket skuldsatt, blir entledigad från förmynderskapet för avlidne Jöns Larssons i Kuballe omyndige son Bernt Jönsson och i stället blir den omyndiges bror Rasmus Jönsson i Kuballe utsedd till ny förmyndare.

Vintertinget 1/3-13/3 1775

 1. Inlämnades ett äktenskapsförord mellan Olof Jonsson i Tyfta och pigan Sigrid Larsdotter i Hoga som löd; ”…har jag, efter moget betänkande, funnit för dodt, at med min tiltänkta hustru ingå följande ägdenskap förord, neml: -At emedan mina käre barn af förra giftet skola efter min död hafwa det 1/4dels hemman Tyfta, som jeg nu bebor och innehafwer; så skall denna min nu tiltänkta hustru, Sigrid Larsdotter, så wida wårt tilläwndade giftermål, med Guds hielp, winner sin fulbordan, i sin lifstid, utom något intrång af mina barn få nyttja och beholla det hemman 1/4dels Olsby, som mine Kjäreste Förälldrar, Jon Nilsson och Börta Hansdotter i bemälte Olsby redan uplåtit åt mig at efter deras död få til ewärdelig ägo för mig och mina barn;Och är detta ägdenskaps Förord af mig i wittnens närwaro giort i den afsigt och i den händelse, om Gud skulle efter sitt allerwisa råd och styrelse hädankalla mig före min nu tiltänkta hustrus död. Tyfta d: 2 Novemb: 1774 Olof Jonsson i Tyfta Till wittne Otto Lindberg Swen Ifwarsson i Tyfta

Detta i domboken den 5/11 1756 mål nummer 21 . (Kennet B) ”Igenom nämndemannen Jon Olsson i Hagetorp har Olof Jonsson i Åkerwik låtit instämma sin stiufswärmoder Kierstin Hansdotter i Kjebbene, i det påstående: at hon måtte upwisa 2:ne skifte Brefwer, det ena efter hans hustrus moder Anna Knutsdotter, och det andra efter hennes stiufmoder Sigrid Olofsdotter, uprättadt, hälst Kjärandens hustru ifrån sin sidstnämnda Stiufmoder testamentswis fådt någon lösöre ägendom. Bägge deßa uptekningar den förra under d:n 29 Martij 1737 och den sednare af d:n 20 Julij 1739 upwistes å swarande sidan, enligt hwilka bägge, Kjärandens hustru Elin Hansdotter i det första, som lösöre möderne arf, tilllägges 113 d:r S:rmt, samt uti ded andra, såsom Stjufmodrens testamentande giftorätt lösörenen 112 d:r 16 ./. [öre] samma mynt, med hwilken underrättelse, om deße skifte Brefwens Innehåll och Kjärandens hustrus fordringars belopp, Kjäranden förklarar sig wara till frids, hwarwid ock Tings Rätteb wid så fatta omständigheter will låta bero.” (Barn III:1, Far V:1, Mor V:2 )

Gift 1:o 1756 i Stenkyrka med Elin Hansdotter. Född i Åkervik, Stenkyrka. Död 1773 i Åkervik, Stenkyrka.

Barn:

Hans Olsson. Född 1757 i Åkervik, Stenkyrka. Död 1791-02-04 i Olsby Vg, Stenkyrka.

Börta Olsdotter. Född 1763 i Åkervik, Stenkyrka. Död 1789-01-23 i Olsby Vg, Stenkyrka.

Jon Olsson. Född 1765 i Åkervik, Stenkyrka. Död 1807-07-15 i Tyfta Ög, Stenkyrka. Arvsdelning efter avl. Jon Olsson i Tyfta, änka Malena Andreasdotter, barn: Anders, Bernt, Hans, Elsa, Anna, Britta och Johanna. Bouppteckning 14/8 1807. Fastighet: 1/4 Tyfta Östergård, som avl. mannen under äktenskapet inlöst.

Per Olsson ”Sälevik”. Född 1767-02-22 i Åkervik, Stenkyrka. Levde Nämnd 1771 i Olsby Vg, Stenkyrka (O). Per nämd i mtl 1771 som son nr 3, nämnd i mtl 1790-92 för 1/6 Olsby Vg. När Per började som brukare så minskades faderns mtl från 1/4 till 1/6 och en annan nära släktings från 1/4 till 1/6. Enl mtl var Per gift 1792. (Stig Rutgersson)

Anna Olsdotter. Född 1768 i Åkervik, Stenkyrka.

Gift 2:o 1775 i Stenkyrka (O) med efterföljande ana.

Barn:

Lars Olsson. Fiskare. Född 1774-09-11 i Tyfta Ög, Stenkyrka. Levde Nämnd 1790 i Olsby Vg, Stenkyrka. Lars är nämnd i mtl 1792-1802, hela tiden som bräcklig. Död 1831-04-09 i Klädesholmen. Dödsorsak: Tvinsot.

Olof Olsson. Född 1779-01-08 i Tyfta Ög, Stenkyrka. Död 1824-05-09 i Klädesholmen (O). (Se III:1).

Gift 3:o 1781-02-17 i Stenkyrka med Anna Olsdotter . Född 1725 i Budalen, Stenkyrka. Död 1806-02-28 i Olsby Vg, Stenkyrka.

IV:2 farfars farmor

Sigrid Larsdotter. Född 1741 i Hoga, Stenkyrka. Död 1779-12-01 i Tyfta Ög, Stenkyrka. Dödsorsak: Rödsot. (Barn III:1, Far V:3, Mor V:4 )

Gift 1775 i Stenkyrka med föregående ana.

IV:5 farmors farfar

Henrik Jonsson. Bonde, Riksdagsman. Född 1748-01-16 i Toggestala, Långelanda.

Död 1806-08-13 i Kihl,vg, Valla. (Barn III:3, Far V:9, Mor V:10)

Gift 1776-01-14 i Valla (O) med efterföljande ana.

Barn:

Inger Henriksdotter. Född 1776-07-28 i Kihl,vg, Valla. Död 1799-06-16 i Kihl,vg, Valla.

Per Henriksson. Född 1779-04-22 i Kihl,vg, Valla. Död 1851-05-07 i Kihl,vg, Valla.(Se III:3 ).

Anna Henriksdotter. Född 1781-11-08 i Kihl,vg, Valla. Död 1822-05-15 i L:a Askerön, Valla. Dödsorsak: Diare.

Johanna Henriksdotter. Född 1784-03-11 i Kihl,vg, Valla. Död 1811-04-12 i Ävja, Valla. Bouppteckning 30/4 1811 efter avl. hustrun Johanna Hindriksdotter i Efja, änkl. Relf Relfsson, son Johannes. Dess morbröder var Olof Nilsson i Sörby och Pär Hidriksson i Kihl. Fastighet i Mellby, änkemannens arvejord, samt i Efja änkemannen enskilt tillhörighet.

Christina Henriksdotter. Född 1787-04-10 i Kihl,vg, Valla. Död 1789-11-25 i Kihl,vg, Valla.

IV:6 farmors farmor

Helena Persdotter. Född 1743-01-24 i Häggvall,Uppeg., Valla. Död 1812-02-08 i Kihl,vg, Valla. Dödsorsak: Ålder. (Barn III:3, Far V:11, Mor V:12,)

Gift 1:o 1766-05-25 i Valla med Nils Nilsson. Född 1733 i Varekil, Stala. Död 1773-10-05 i Ävja, Valla . Dödsorsak: Drunknade i Svanesund. Nils och hustrun Helena köpte 1773-01-31 Kihl Västerg. av Nils Vincentsson f.1737

Barn:

Anna Nilsdotter. Född 1766-12-02 i Ävja, Valla. Död 1831-12-18 i Ne,Bråland, Valla.

Nils Nilsson. Född 1768-02-10 i Ävja, Valla.

Kirstin Nilsdotter. Född 1769-12-06 i Ävja, Valla. Död 1770-04-30 i Ävja, Valla.

Olof Nilsson. Född 1771-03-27 i Ävja, Valla. Levde mellan 1801 och 1824 i L:a Sörby, Valla. Flyttade 1825 till Spekeröd. 1801 1/4 mtl. L:a Sörby som han övertog av sin halvbror Per Henriksson. Flyttar senare till Järnklätt,Norum.

Nils Nilsson. Född 1774-03-22 i Ävja, Valla. Död 1808-03-20 i Mällby, Valla.

Gift 2:o 1776-01-14 i Valla med föregående ana.

IV:7 farmors morfar

Olof Persson. Nämdeman,bonde. Född 1733-01-20 i V:a Röd, Valla. Död 1801-12-10 i Uteby, Valla.

Bouppteckning 19/6 1801 efter avl. Olof Persson i Uteby, död 25/4, gift 2 ggr. med förra hustrun barnen Jakob, Anders, Anna och Regina, samt med senare hustrun barnen Hans, Sven Anna och Olena, omyndiga. Deras fasterman var Olof Persson i Västerröd. I bouppteckningen uppräknas bl.a. 1 gammal dansk bibel 2 Rd, 1 förgylld drickesbägare 16 Rd, Aflidne mannens gångkläder: 1 blå kaprock 1:16:-, 1 bå v.tröja med silverknappar 2:-, 1 ljusblå väst 1:-, 1 mörkblå dito 1:-, 1 par blå byxor av kläde 1:-, 1 röd mössa 2:-, 1 luden mössa -: 24.-, 5 st sjortor af läorft 5:-, 1 hatt -:24:-, 1 par skor-:24:-,.

Äger åbo rätten och brukar 1/2 mtl Uteby.

(Barn III:4, Far V:13, Mor V:14,)

Gift 1:o 1753-03-25 i Valla med Marit Ambjörnsdotter. Född 1724-10-21 i Hövik, Valla. Död 1767-01-31 i Uteby, Valla. Dödsorsak: Hetsig feber.

Barn:

Jakob Olsson. Född 1754-01-21 i Uteby, Valla. Död 1827-05-19 i Tångeröd, Valla.

Anna Olsdotter. Född 1757-05-26 i Uteby, Valla. Död 1829-04-26 i Styrdalen, Valla.

Regina Olsdotter. Född 1760-03-17 i Uteby, Valla. Död 1814-01-08 i Röra Ng, Stenkyrka.

Anders Olsson. Född 1763-04-18 i Uteby, Valla. Död 1839-05-02 i Uteby, Valla.

Ingeborg Olsdotter. Född 1765-11-24 i Uteby, Valla. Död 1766-01-19 i Uteby, Valla. Dödsorsak: Bröstsjukdom.

Gift 2:o 1767-11-08 i Valla med efterföljande ana.

Barn:

Maret Olsdotter. Född 1768-09-03 i Uteby, Valla. Död 1773-11-10 i Uteby, Valla. Dödsorsak: Koppor.

Olof Olsson. Född 1770-01-22 i Uteby, Valla. Död 1773-12-25 i Uteby, Valla. Dödsorsak: Koppor.

Hans Olsson. Född 1772-03-10 i Uteby, Valla. Död 1857-01-06 i Röra Sg, Stenkyrka.

Sven Olsson. Född 1774-04-14 i Uteby, Valla. Död 1842-07-01 i Uteby, Valla.

Anna Olsdotter. Född 1777-09-30 i Uteby, Valla. Död 1859-04-23 i Kihl,vg, Valla). (Se III:4).

Olena Olsdotter. Född 1780-03-22 i Uteby, Valla. Död 1842-12-11 i Hövik, Valla.

IV:8 farmor mormor

Inger Månsdotter. Född 1737-04-.. i V:a Röra, Långelanda. Död 1812-02-14 i Uteby, Valla. Dödsorsak: Håll. (Barn III:4, Far V:15, Mor V:16)

Gift 1767-11-08 i Valla med föregående ana.

IV:9 morfars farfar

Andreas Eriksson. Född 1762-09-27 i Tjärna, Stenkyrka. Död av ålderdom 1833-01-20 i Tjärna, Stenkyrka. År 1833 förättades på begäran bouppteckning och värdering av all kvarlåtenskap av avlidne mannen Andreas Eriksson i Tjärna som efterlämmnat barnen, myndige sonen Erik Andreasson döttrarna Christina gift med med Andreas Jonsson i Lirås, Petronella gift med Olof Berntsson i Åseby, Annika gift med Christoffer Rasmusson på Gläshed samt de ogifta döttrarna Malena och Olena, deras förmyndare är svågern Christoffer Rasmusson i Gläshed. (Barn III:5, Far V:17, Mor V:18)

Gift 1790-06-04 i Stenkyrka med efterföljande ana.

Barn:

Christina Andreasdotter. Född 1790-11-14 i Tjärna, Stenkyrka. Levde i Lirås, Stenkyrka. Död 1865-01-26 i Tubberöd, Stenkyrka.

Petronella Andreasdotter. Född 1792-05-03 i Tjärna, Stenkyrka.. Död av bröstsjuka 1859-09-17 i Åseby, Stenkyrka.

Olof Andreasson. Född 1794-05-20 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1794-08-04 i Tjärna, Stenkyrka.

Olof Andreasson. Född 1795-12-27 i Tjärna, Stenkyrka). Död 1796-06-21 i Tjärna, Stenkyrka.

Annika Andreasdotter.Född 1800-11-17 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1877-02-21 i Gläshed, Stenkyrka.

Olena Andreasdotter. Född 1803-04-23 i Tjärna, Stenkyrka. Död av koppor 1803-08-13 i Tjärna, Stenkyrka.

Erik Andreasson. Född 1804-05-13 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1848-06-03 i Tjärna, Stenkyrka. (Se III:5).

Malena Andreasdotter. Född 1807-05-13 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1807-05-26 i Tjärna, Stenkyrka.

Malena Andreasdotter. Född 1808-07-09 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1808-09-23 i Tjärna, Stenkyrka.

Olena Andreasdotter. Född 1810-08-26 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1810-11-01 i Tjärna, Stenkyrka.

Malena Andreasdotter. Född 1812-03-19 i Tjärna, Stenkyrka (O). Död 1850-01-20 i Tjärna, Stenkyrka. Står antecknat om Malena i hfl ”fånig”

Ola Andreasson. Född 1814-05-06 i Tjärna, Stenkyrka. Död av rötfeber 1814-12-03 i Tjärna, Stenkyrka.

Olena Andreasdotter. Född 1815-11-18 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1882-06-10 i Tyfta, Stenkyrka.

IV:10 morfars farmor

Sigrid Pettersdotter. Född 1771-02-04 i Lirås, Stenkyrka. Död av frossa 1829-05-18 i Tjärna, Stenkyrka. Vid vigseln står det att Sigrid kommer från Röd, står där som styvdotter till Jon Markusson som var gift med Anna Trulsdotter. (Barn III:5, Far V:19, Mor V:20,)

Gift 1790-06-04 i Stenkyrka med föregående ana.

IV:11 morfars morfar

Petter Gullbrandsson. Född 1762-05-07 i Tjärna, Stenkyrka. Död av ålderdom 1836-04-19 i Tjärna, Stenkyrka. (Barn III:6,, Far V:21, Mor V:22)

Gift 1793-01-06 i Stenkyrka med efterföljande ana.

Barn:

Britta Pettersdotter. Född 1793-05-26 i Tjärna, Stenkyrka. Död i barnsbörd 1833-12-24 i Tjärna, Stenkyrka. (Se III:6).

Gabriel Pettersson. Född 1795-09-17 i Tjärna, Stenkyrka. Levde 1833 i Kållekärr, Stenkyrka.

Christina Pettersdotter. Född 1799-10-15 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1867-02-08 i Skedet, Stenkyrka.

Helena Pettersdotter. Född 1800-08-14 i Tjärna, Stenkyrka.

Bernt Pettersson. Född 1804 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1811-09-01 i Tjärna, Stenkyrka. Drunknade i en brunn.

IV:12 morfars mormor

Inger Hansdotter. Född 1765-06-12 i Tönsäng, Valla. Död 1839-11-22 i Kållekärr, Stenkyrka. (Barn III:6, Far V:23, Mor V:24)

Gift 1:o 1787-04-22 i Stenkyrka med Anders Jönsson. Född 1747 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1791-03-22 i Tjärna, Stenkyrka. Utbruk i Kållekärr 1787-92.

Barn:

Greta Andersdotter. Född 1788-05-06 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1855-05-30 i Tönsäng, Valla.

Britta Andersdotter. Född 1789-10-15 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1790-05-23 i Tjärna, Stenkyrka.

Anders Andersson. Född 1791-04-05 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1870 i Tjärna, Stenkyrka.

Gift 2:o 1793-01-06 i Stenkyrka (O) med föregående ana.

IV:13 mormors farfar

Sven Mattisson. Född 1750-04-02 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1818-01-01 i Bråland, Valla. (Barn III:7, Far V:25, Mor V:26)

Gift 1778-10-12 i Valla  med efterföljande ana.

Barn:

Britta Svensdotter. Född 1781-03-11 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1781-03-11 i Ne,Fjälebro, Valla.

Anders Svensson. Nämdeman. Född 1782-10-24 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1866-01-17 i Rörvik, Valla.

Margareta Svensdotter. Född 1785-02-14 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1870-07-09 i Lind, Valla.

Bernt Svensson. Född 1787-03-13 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1871-08-28 i Ne,Fjälebro, Valla. (Se III:7).

IV:14 mormors farmor

Kerstin Andersdotter. Född 1762-01-18 i Rörvik, Valla. Död 1791-06-04 i Ne,Fjälebro, Valla. (Barn III:7, Far V:27, Mor V:28)

Gift 1778-10-12 i Valla med föregående ana.

IV:15 mormors morfar

Simon Clementsson. Klockare. Född 1758-08-24 i Ävja, Valla. Död 1828-01-04 i Myggenäs Uppeg., Valla. Simon övertar föräldrarnas gård 1/2 mant. Myggenäs uppegård, senast innehavd av modern. (Barn III:8, Far V:29, Mor V:30)

Gift 1784-06-24 i Valla med efterföljande ana.

Barn:

Katarina Simonsdotter. Född 1785-02-19 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1849-01-13 i Ne,Fjälebro, Valla. (Se III:8).

Andreas Simonsson. Född 1787-01-25 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1876-12-18 i Ö.Näs, Valla.

Britta Simonsdotter. Född 1788-12-07 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1788 i Myggenäs Uppeg., Valla.

Bernt Simonsson. Född 1790-02-27 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1853-03-02 i Häggvall,Ng, Valla.

Olof Simonsson. Född 1793-01-05 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1862-04-07 i V:a Röd, Valla.

Hans Simonsson. Född 1795-07-09 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1852-04-19 i Häggvall, Valla.

Maria Simonsdotter. Född 1798-01-13 i Myggenäs Uppeg., Valla. Död 1874-05-23 i Myggenäs Uppeg., Valla.

Olof Simonsson. Född 1801-11-11 i Myggenäs Uppeg., Valla.

IV:16 mormors mormor

Maria Andersdotter. Född 1762-01-02 i Ö.Näs, Valla. Död 1827-11-08 i Myggenäs Uppeg., Valla. (Barn III:8, Far V:31, Mor V:32,)

Gift 1784-06-24 i Valla med föregående ana.

Generation V

V:1 farfars farfars far

Jon Nilsson. Född 1707 i Olsby, Stenkyrka. Död 1786-06-18 i Olsby, Stenkyrka. 1744 18/10. Jon Nilsson i Olsby visar att han av sin mor köpt av sina föräldrar Nils Olofsson och Kierstin Jörgensdotter. Uppbjöd gården första gången. (Barn IV:1)

Gift 1734 med efterföljande ana.

Barn:

Olof Jonsson. Född 1735 i Olsby Vg, Stenkyrka. Död 1800-04-18 i Olsby Vg, Stenkyrka. (Se IV:1).

Ingrid Jonsdotter. Född 1741 i Olsby Vg, Stenkyrka. Död i ”barnsbörd” 1785-06-20 i Olsby Vg, Stenkyrka.

Anders Jonsson. Född i Olsby Vg, Stenkyrka. Omnämd 1766.

V:2 farfars farfars mor

Börta Hansdotter. Född 1709 i Kjeberne, Stenkyrka. Död 1785-10-09 i Olsby Vg, Stenkyrka. (Barn IV:1)

Gift 1734 med föregående ana.

V:3 farffars farmors far

Lars Bryntesson. Född i Hovlanda, Stenkyrka (SR). Död 1772 i Hoga, Stenkyrka. (Barn IV:2,)

Gift 1:o 1734 i Stenkyrka med Ingrid Persdotter. Död 1740 i Hoga, Stenkyrka.

Gift 2:o 1740-10-29 i Klövedal med efterföljande ana.

Barn:

Olof Larsson. Född i Hoga, Stenkyrka. Omnämd 1742.

Sigrid Larsdotter. Född 1741 i Hoga, Stenkyrka. Död 1779-12-01 i Tyfta Ög, Stenkyrka). (Se IV:2).

Bernt Larsson. Född 1744 i Hoga, Stenkyrka.

Mattis Larsson. Född i Hoga, Stenkyrka. Omnämd 1774.

Elsa Larsdotter. Född i Hoga, Stenkyrka. Omnämd 1774.

Helge Larsson. Född i Hoga, Stenkyrka. Omnämd 1774.

V:4 farfars farmors mor

Elin Trondsdotter. Född omkring 1710 i Ö:a Långekärr, Klövedal. Död 1774 i Hoga, Stenkyrka. (Barn IV:2)

Gift 1740-10-29 i Klövedal med föregående ana.

V:9 farmors farfars far

Jon Persson. Nämdeman. Född 1711-04-04 i Grindsby, Myckleby. Död mellan 1776 och 1781 i Ängö.vg, Stala. (Barn IV:5)

Gift 1:o 1736-05-16 i Myckleby med efterföljande ana.

Barn:

Malena Jonsdotter. Född 1737-03-08 i Toggestala, Långelanda.

Catharina Jonsdotter. Född 1738-06-04 i Toggestala, Långelanda. Levde i Käreberg, Stala.

Torbor Jonsdotter. Född 1740-06-24 i Toggestala, Långelanda. Död 1741-12-.. i Toggestala, Långelanda.

Torbor Jonsdotter. Född 1742-12-19 i Toggestala, Långelanda.

Per Jonsson. Född 1745-08-18 i Toggestala, Långelanda.

Henrik Jonsson. Född 1748-01-16 i Toggestala, Långelanda . Död 1806-08-13 i Kihl,vg, Valla. (Se IV:5).

Ingrid ”Ingeborg” Jonsdotter. Född i Ängö.vg, Stala.

Gift 2:o med Maret Nilsdotter. Född 1730. Död 1793-12-26 i V:a Näs, Valla. Ur domboken 14/4 1789 Maret Nilsdotter i Näs på Mjörn säljer till sin son Anders Jonsson och dess tillkommande hustru 1/4 mtl. V.Ängö Stala.

Bouppteckning: Hösttinget 1794. 14/3 efter avlidna hustrun Maret Nilsd. Västra Näs, Mjörn. Död 10/12 1793. Änkling Anders Persson. Barn med förra giftet Nils, Anders, Fredrik och Per Jönssöner samt Maja och Anna Jönsdöttrar.

Barn:

Nils Jonsson. Född 1757-12-22 i Ängö.vg, Stala. Levde 1803 i Hästlägg, Myckleby.

Anders Jonsson. Född 1759-09-23 i Ängö.vg, Stala. Död 1803-05-29 i Önne, Myckleby. Ur domboken 14/4 1789 Maret Nilsdotter i Näs på Mjörn säljer till sin son Anders Jonsson och dess tillkommande hustru 1/4 mtl. V.Ängö Stala. Bouppteckning Vintertinget 1806: Nr 8. 20/6 efter avl. Anders Jonsson i Önne/Myckleby, död 29/5, Änka Sara Utberg, son Johannes. Dennes mosterman var Olaus Krok på Låka, farbror Nils Jonsson i Hästlägg. Fastigheten 1/6 Önne, som makarna köpt 18/8 1798. Inflyttningssedel till Tjörn 1784-09-30.

Fredrik Jonsson. Född i Ängö.vg, Stala.

Maja Jonsdotter. Född 1764-09-15 i Ängö.vg, Stala. Det står om antecknat om Maja i 1772 år mantalslängd, ”dottern Maja sjuklig felar på synen” Innflyttningssedel till Tjörn 1784-11-24.

Inger Jonsdotter. Född 1767.

Olof Jonsson. Född 1769 i Ängö.vg, Stala.

Per Jonsson. Född 1770 i Ängö.vg, Stala.

Anna Jonsdotter. Född 1772.

Anna Britta Jonsdotter. Född 1774 i Ängö.vg, Stala.

Maja Jonsdotter. Född 1775.

Sigrid Jonsdotter. Född 1777.

V:10 farmors farfars mor

Inger Arvidsdotter. Född 1707-06-01 i Önne, Myckleby. Faddrar: Länsman Jon Jacobsson, Jungfru Caisa Sahlgren i Mökleby och Kirstin Börjesdotter i Kallseröd. Död 1753-11-29 i Ängö.vg, Stala.

Bouppteckning 29/11 1753 efter avlidna hustrun Ingrid Arvidsdotter i V.Ängö, änkl. Jon Persson. Barn :Per,Henrik,Malena,Chatharina och Inger. På de omyndiga barnens vägnar adjunkten Arvid Gren och länsman Per Arvidsson. Fastighet 1/4 mantal V.Ängö som mannen och hustrun gemensamt tillpantat sig av Sven Strandberg i Uddevalla på 20 års tid. (Barn IV:5)

Gift 1736-05-16 i Myckleby med föregående ana.

V:11 farmors farmors far

Per Olsson. Född omkring 1720 i Kjeberne, Stenkyrka. Död 1800-09-11 i V:a Röd, Valla. Levde från 1742 i Häggvall Uppegård, Valla. Brukar del i Häggvall Uppegård 1742-1781. (Barn IV:6)

Gift 1742-05-30 i Valla med efterföljande ana.

Barn:

Helena Persdotter Född 1743-01-24 i Häggvall,Uppeg., Valla. Död 1812-02-08 i Kihl,vg, Valla. (Se IV:6 ).

Regina Persdotter. Född 1744-04-13 i Häggvall,Uppeg., Valla. Död 1807-03-01 i Hövik, Valla.

Olof Persson. Född 1746-01-20 i Häggvall,Uppeg., Valla. Död 1746-04-03 i Häggvall,Uppeg., Valla.

Olof Persson. Född 1747-03-11 i Häggvall,Uppeg., Valla. Död 1810-02-23 i V:a Röd, Valla.

V:12 farmors farmors mor

Anna Olsdotter. Född omkring 1704 i Kurlanda, Stenkyrka (Eivor A). Död 1781-10-05 i Häggvall,Uppeg., Valla. Levde från 1730 i Häggvall Uppegård, Valla. (Barn IV:6)

Gift 1:o med Helge Olsson. Född omkring 1672. Död 1739-11-19 i Häggvall, Valla. Häggvall Uppegård, ett f.d. Castellehemman, ligger under Kronan fram till 1731. Den 10 juli 1731 köptes hemmanet från kronan till ”skatte” av bönderna Måns Göksson och Helge Olsson för 100 daler 7 öre silvermynt (1736 års jordebok). Helge står kommen från ”prästgården” (troligen i Stenkyrka)¶

Eventuellt från Hammar. Från Prästgården vid första vigseln. Brukar del i Gälov 1702-1720. Levde från 1702 till 1720 i Gälov, Valla. Levde från 1720 i Häggvall Uppegård, Valla.

Barn:

Hans Helgesson. Född 1736-05-14 i Häggvall,Uppeg., Valla. Död 1812-04-06 i Häggvall,Uppeg., Valla.

Anna Helgesdotter. Född 1739-02-04 i Häggvall,Uppeg., Valla.

Gift 2:o 1742-05-30 i Valla med föregående ana.

V:13 farmors morfars far

Per Olsson. Född omkring 1701 i Kurlanda, Stenkyrka. Död 1775-11-28 i V:a Röd, Valla. Dödsorsak: Lungsot. 1733 9/10. Per Ollsson i Wäster Röd inskrev en skuldsedel han fått av Erick Andersson i Möggenäs för Pers styvbarns fäderne och möderne arv med pant i 1/2 Möggenäs. (Barn IV:7 )

Gift 1:o 1724-03-01 i Valla med Elin Andersdotter. Född omkring 1679. Död 1728-07-27 i V:a Röd, Valla.

Barn:

Jon Persson (3526). Född 1725-09-05 i V:a Röd, Valla (O). Död 1754-05-16 i Furusäter, Valla (O). Dödsorsak: Bröstsjukdom.

Gift 2:o 1729 med efterföljande ana.

Barn:

Elin Persdotter. Född 1729 i V:a Röd, Valla. Död 1730-02-10 i V:a Röd, Valla.

Olof Persson. Född 1731-05-05 i V:a Röd, Valla. Olof Persson. Född 1733-01-20 i V:a Röd, Valla. Död 1801-12-10 i Uteby, Valla. (Se IV:7).

Elin Persdotter. Född 1736-05-04 i V:a Röd, Valla. Död 1815-12-16 i Häggvall,Uppeg., Valla .

Hans Persson. Född 1738-09-03 i V:a Röd, Valla. Död 1807-02-06 i Hövik, Valla.

Borta Persdotter. Född 1751-04-18 i V:a Röd, Valla. Död 1801-07-04 i V:a Röd, Valla

V:14 farmors morfars mor

Anna Helgesdotter. Född 1705-05-08 i Bråland, Valla. Död 1785-12-25 i V:a Röd, Valla. (Barn IV:7)

Gift 1729 med föregående ana.

V:15 farmors mormors far

Måns Svensson. Född omkring 1699 i Södra Apleröd, Ödsmål. Död 1764-06-16 i V:a Röra, Långelanda. Dog av slag (Barn IV:8)

Gift 1720-06-11 i Långelanda med efterföljande ana.

Barn:

Sven Månsson. Född 1720-10-23 i Korsgården, Ödsmål. Död 1772-11-22 i Röd(Mjörn), Valla. Dödsorsak: Hetsig feber.

Ingeborg Månsdotter. Född 1723-10-13 i Korsgården, Ödsmål. Levde i Mölneby, Långelanda.

Katarina Månsdotter. Född 1723-10-13 i Korsgården, Ödsmål. Levde i Åsten, Långelanda.

Ingeborg Månsdotter. Född 1726-01-09 i Korsgården, Ödsmål. Död 1731 i Korsgården, Ödsmål.

Elin Månsdotter. Född 1729-08-03 i Korsgården, Ödsmål. Levde i V:a Röd, Långelanda.

Sven Månsson. Född 1732-03-12 i Korsgården, Ödsmål. Levde i Burås, Långelanda. 1796 flyttar änklingen Sven Månsson till Valla socken. (HII:3)

Inger Månsdotter. Född 1737-04-.. i V:a Röra, Långelanda. Död 1812-02-14 i Uteby, Valla. (Se IV:8).

Olof Månsson. Född 1739-04-19 i V:a Röra, Långelanda. Död 1817-04-08 i Ö.Bö, Långelanda.

Lars Månsson. Född 1742-11-16 i V:a Röra, Långelanda. Levde i V:a Röra, Långelanda). Död 1821 i Ängås, Långelanda.

Elsa Månsdotter. Född 1746-10-01 i V:a Röra, Långelanda. Levde i Stala, Långelanda.

V:16 farmors mormors mor

Anna Olsdotter. Född 1700-12-02 i V:a Röra, Långelanda. Död 1763-02-16 i V:a Röra, Långelanda. (Barn IV:8)

Gift 1720-06-11 i Långelanda med föregående ana.

V:17 morffars farfars far

Erik Olsson. Häradsdommare. Född 1737 i Tyft, Stenkyrka. Död 1807-11-07 i Tjärna, Stenkyrka. Bouppteckning på hösttinget 1808. 11/1 1808 efter avl. Häradsdomaren Erik Olsson i Tjärna. Änka Annika Torbjörnsdotter, son Andreas. Fastighet 1/4 kronoskatthemman Tyft. (Barn IV:9)

Gift 1762 i Stenkyrka med efterföljande ana.

Barn:

Andreas Eriksson. Född 1762-09-27 i Tjärna, Stenkyrka. Död av ålderdom 1833-01-20 i Tjärna, Stenkyrka. (Se IV:9).

V:18 morfars farfars mor

Annika Torbjörnsdotter. Född 1739-10-23 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1818-06-13 i Tjärna, Stenkyrka. (Barn IV:9)

Gift 1762 i Stenkyrka med föregående ana.

V:19 morfars farmors far

Petter Olsson. Född 1742 i Lirås, Stenkyrka. Död 1772 i Lirås, Stenkyrka. (Barn IV:10)

Gift med efterföljande ana.

Barn:

Sigrid Pettersdotter. Född 1771-02-04 i Lirås, Stenkyrka. Levde 1790 i Röd, Stenkyrka. Död av frossa 1829-05-18 i Tjärna, Stenkyrka. (Se IV:10).

V:20 morfars farmors mor

Maria Trulsdotter. Född 1745 i Bäckevik, Rönnäng. Död 1816-02-21 i Röd, Stenkyrka . (Barn IV:10)

Gift med föregående ana.

V:21 morfars morfars far

Gullbrand Persson. Född omkring 1713 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1780-04-15 i Tjärna, Stenkyrka. 1765 Sommarting (21/5 – 25. Gullbrand Persson i Tjärna på sin hustru Karin Trulsdotters vägnar, Arvid Andersson i Rönnäng på sin hustru Helga Trulsdotters vägnar samt Knut Larsson i Sunna på sin dotter Mätta Knutsdotters vägnar kärar till deras svåger Rasmus Trulsson i Röra angående testamentet efter kärandenas svärfar Truls Nilsson i Röra, som var gjort till svarandens fördel, måste ogillas. Dom anser att testamentet ej blivit styrkt på behörigt sätt, dessutom ”hwarken om sin egen fädernes arfwejord en fjärding i Röra eller des ännu lefwande Karin Christophersdotters arfwejord i Hoflanda, efter lag, förmenes hafwa kunnat något förordnande gjöra”. Svaranden uppvisar testamentet efter Truls Nilsson daterat 24/11 1764. Där det framgår att han ägde 2 gårdar dels sin egen ¼ Röra dels hans hustrus ¼ Hovlanda som ansågs som lika goda. Hans vilja var att sonen Rasmus skulle ärva delen i Röra efter hans död, mot att han ersätter sina systrar 100 daler silvermynt. Tingsrätten går på kärandenas påpekande och upphäver testamentet. (Barn IV:11)

Gift med efterföljande ana.

Barn:

Bernt Gullbrandsson. Född 1745 i Tjärna, Stenkyrka. Levde i Hovlanda, Stenkyrka. Död av lungsot 1804-03-19 i Tjärna, Stenkyrka.

Nils Gullbrandsson. Född 1749 i Tjärna, Stenkyrka. Död av bröstsjuka 1808-05-15 i Tjärna, Stenkyrka.

Karin Gullbrandsdotter. Född 1755 i Tjärna, Stenkyrka. Levde i Hovlanda, Stenkyrka. Död drunknad 1781-03-06 i Tjärna, Stenkyrka.

Kaisa Gullbrandsdotter.Född i Tjärna, Stenkyrka. Omnämd 1792 i Aröd, Stenkyrka.

Christina Gullbrandsdotter. Född 1759 i Tjärna, Stenkyrka. Död av håll och stygn 1817-05-24 i Fosseröd, Stenkyrka.

Petter Gullbrandsson. Född 1762-05-07 i Tjärna, Stenkyrka. Död av ålderdom 1836-04-19 i Tjärna, Stenkyrka. (Se IV:11).

Kristian Gullbrandsson. Omnämd 1767 i Tjärna, Stenkyrka. Född i Tjärna, Stenkyrka.

Annika Gullbrandsdotter. Levde i Hovlanda, Stenkyrka. Född 1770-08-15 i Tjärna, Stenkyrka. Död 1843-04-27 i Hovlanda, Stenkyrka.

V:22 morfars morfars mor

Karin Trulsdotter. Född omkring 1723 i Hovlanda, Stenkyrka. Död 1796-04-23 i Tjärna, Stenkyrka. Bouppteckning 10/6 1796 efter avl. änkan Karin Trulsdotter på gymnasiehemmanet Tjärna. Barn med förut avl. mannen Gullbrand Persson, sönerna Bernt, Nils, Christian och Petter samt döttrarna Christina, Caisa och Annika, alla myndiga. Mågen Olof Persson i Fagerfjäll närvarande vid bouppteckningen. Sonen Nils är åbo på hemmanet. (Barn IV:11)

Gift med föregående ana.

V:23 morfars mormors far

Hans Larsson. Född 1726 i Höggeröd, Stenkyrka. Död 1783-07-27 i Kållekärr, Stenkyrka. Flyttade 1767 från Tönsäng, Valla, till Kållekärr, Stenkyrka. Bouppteckning 20/8 1783 efter avl. Hans Larsson i Kollekärr. Barn i första giftet: Anders, i senare giftet : Lars, Petter, Inger och Kristina. Å de omyndigas vägnar deras farbror Olof Larsson i Kollekärr och mosterman Bernt Andersson i Viken. Fastigheten 3/16 mtl Kollekärr ärvt och inlöst tillsammans med hustrun Börta Jonasd.

1761 lever Hans i Höggeröd står som ogift. Enl.lysningssedel gifter han sig 1761 med Anna Kristensd. Olsby ög.

1762 Enl. lysningssede från 1762 gifter sig änklingen Hans Larsson i Höggeröd med Ingrid Göransd. från Röa.

1763 brukas Höggeröd av Jon i Viken på utbruk. Hans Larsson på Tönsäng.På Röa står pigan Ingrid som gift med Hans i Tönsäng.

1764 Enl. lysningssedel från 1764 gifter sig änklingen Hans Larsson i Tönsäng med Börta Jonasdotter från Åkervik.

1766 brukar Hans i Tönsäng 2/16 mtl Kållekärr som utbruk

1767 lever Hans i Kållekärr .

(Barn IV:12, s )

Gift 1:o 1761 i Stenkyrka med Anna Christensdotter. Född i Olsby Ög, Stenkyrka (O). Död 1761 i Höggeröd, Stenkyrka.

Barn:

Anders Hansson. Omnämd 1771 i Kållekärr, Stenkyrka.

Gift 2:o omkring 1762 i Stenkyrka med Ingrid Jöransdotter. Född 1737 i Röa, Stenkyrka. Död före 1764 i Tönsäng, Valla.

Gift 3:o 1764 i Stenkyrka med efterföljande ana.

Barn:

Inger Hansdotter. Född 1765-06-12 i Tönsäng, Valla. Död 1839-11-22 i Kållekärr, Stenkyrka. (Se IV:12).

Lars Hansson. Omnämd 1772. Född 1769 i Kållekärr, Stenkyrka. Död 1783-11-01 i Kållekärr, Stenkyrka. Dödsorsak: Värk.

Christina Hansdotter. Född 1772 i Kållekärr, Stenkyrka. Död 1788-11-18 i Kållekärr, Stenkyrka.

Petter Hansson. Född 1777-03-15 i Kållekärr, Stenkyrka. Död 1837-01-12 i Kållekärr, Stenkyrka.

V:24 morfars mormors mor

Börta Jonasdotter. Född 1740 i Åkervik, Stenkyrka. Levde i Kållekärr, Stenkyrka Död omkring 1778 i Kållekärr, Stenkyrka. (Barn IV:12)

Gift 1764 i Stenkyrka med föregående ana.

V:25 mormors farfars far

Mattis Andersson (773). Född omkring 1699 i Hällene, Valla. Död 1774-02-03 i Ne,Fjälebro, Valla. Dödsorsak: Ålder. Levde från 1728 i Nedre Fjälebro, där han brukar ett halvt mtl. (Barn IV:13)

Gift 1730-06-07 i Valla med efterföljande ana.

Barn:

Anders Mattisson. Född 1732-09-10 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1817-03-24 i Ne,Fjälebro, Valla.

Borta Mattisdotter . Född 1734-12-24 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1794-05-12 i Öv,Bråland, Valla.

Lars Mattisson. Född 1737-04-10 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1790-12-16 i Köleröd, Klövedal.

Greta Mattisdotter . Född 1739-10-28 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1790-12-20 i Mällby, Valla.

Per Mattisson. Nämdeman. Född 1742-01-14 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1807-11-02 i Ävja, Valla.

Sven Mattisson. Född 1744-05-12 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1744-08-05 i Ne,Fjälebro, Valla.

Karin Mattisdotter. Född 1746-06-18 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1828-03-23 i Ne,Fjälebro, Valla.

Sven Mattisson. Född 1750-04-02 i Ne,Fjälebro, Valla. Död 1818-01-01 i Bråland, Valla. (Se IV:13).

V:26 mormors farfars mor

Börta Guttormsdotter. Född 1704-10-25 i Bråland, Valla. Död 1765-02-05 i Ne,Fjälebro, Valla. Dödsorsak: Hetsig sjukdom. (Barn IV:13, s )

Gift 1:o 1727-12-17 i Valla med Lars Nilsson. Död 1729 i Ne,Fjälebro, Valla.

Gift 2:o 1730-06-07 i Valla med föregående ana.

V:27 mormors farmors far

Anders Bryngelsson. Nämdeman. Född 1717-04-08 i Rörvik, Valla. Död 1797 i Rörvik, Valla.

Bouppteckning 13/5 1797 efter avl. Anders Bryngelsson i Rörvik, Valla, död 16/4. Änka Christina Andersd. Barn: Kerstin död före fadern, och Anna. Mågar Sven Mattiasson i Fjälebro, Sven Olsson samt dess hustru Anna Andersd. i Stenung. Fastighet: 1/2 Rörvik som avl. mannen under äktenskapet tillhandlat sig av K.M. och kronan. (Barn IV:14)

Gift 1758-11-05 i Valla (O) med efterföljande ana.

Barn:

Kerstin Andersdotter . Född 1762-01-18 i Rörvik, Valla. Död 1791-06-04 i Ne,Fjälebro, Valla. (Se IV:14).

Bryngel Andersson. Född 1765-01-17 i Rörvik, Valla. Död 1765-02-05 i Rörvik, Valla.

Bryngel Andersson. Född 1766-03-24 i Rörvik, Valla. Död 1768-03-10 i Rörvik, Valla. Dödsorsak: Koppor.

Anna Andersdotter. Född 1770-10-21 i Rörvik, Valla.

V:28 mormors farmors mor

Kristina Andersdotter. Född 1741-04-09 i Lind, Valla. Död 1801-12-28 i Rörvik, Valla.  Bouppteckning 27/1 1802 efter avl. änkan Christina Andersdotter Rörvik. död 28/12. dotter Anna Andersd. g.m. Anders Olsson i Stenung, samt dotterbarnen Anders och Bernt Svenssöner och Margareta och Börta Svensdöttrar i Fjälebro. (Barn IV:14)

Gift 1758-11-05 i Valla med föregående ana.

V:29 mormors morfars far

Clement Reersson. Häradsdommare. Född 1711-12-08 i Mällby, Valla. Död 1772-03-21 i Ävja, Valla. Dödsorsak: Hetsig feber.

1733 9/10. Clemment Reorsson i Evja ingav länsman Lars Simonssons avståelse för egen och sin avlidna systers barn i Norge del till Clemment och hans hustru Anna Nillsdotter så som Sahl Oluf Persson och Anna Larsdotter testamenterat.

1760 Sommarting (29/5 – 6/6 61. Kapten Karl Gustav Hård Persson kärar till nämndemannen Klemet Relfsson i Ävja såsom ägare till den andra halvan i Röd, Stenkyrka socken, med samma avseende att han som ofrälse ej kan äga frälsejord. Klemet säger att hans nuvarande hustru Börta Olsdotter blivit ägare till densamma dels genom arv efter hennes föräldrar Olof Gustavsson och Ambor Larsdotter dels genom köp från sin bror Per Olsson. Klemet anser sig väl kunna avträda detta nästa fardag 1762 till kapten Karl Gustav Hård Persson mot en summa av 1600 daler silvermynt. (Barn IV:15)

Gift 1:o 1734-10-19 i Valla med Anna Nilsdotter. Född 1718-01-08 i Ne,Bråland, Valla. Död 1749-10-29 i Ävja, Valla.

Barn:

Olof Clementsson. Född 1736-02-13 i Ävja, Valla.

Har aldrig bruk i Ävja, är åbo i Surte Nordgård, Nödinge från 1760. Levde från 1760 i Surte Nordgård, Nödinge.

Anna Clementsdotter. Född 1739-07-21 i Ävja, Valla. Död 1812-05-15 i Häggvall, Valla.

Relf Clementsson. Född 1742-12-10 i Ävja, Valla. Död 1812-07-27 i Ävja, Valla. Dödsorsak: Gikt. Brukar 1/2 mtl i Ävja från 1772.

Ingeborg Clementsdotter. Född 1746-04-14 i Ävja, Valla. Död 1827-03-17 i Myggenäs Nederg., Valla.

Gift 2:o med efterföljande ana.

Barn:

Simon Clementsson. Född 1758-08-24 i Ävja, Valla. Död 1828-01-04 i Myggenäs Uppeg., Valla. (Se IV:15,).

Anna Clementsdotter. Född 1760-05-02 i Ävja, Valla. Död 1826-01-12 i Svanvik,Mellangård, Valla.

Olof Clementsson. Född 1762-07-17 i Ävja, Valla. Död 1764-11-05 i Ävja, Valla. Dödsorsak: Magsjukdom.

Olof Clementsson. Född 1767-03-04 i Ävja, Valla. Död 1768-06-23 i Ävja, Valla. Dödsorsak: Koppor.

Olof Clementsson. Född 1770-01-05 i Ävja, Valla. Död 1788-05-09 i Myggenäs, Valla.

V:30 mormors morfars mor

Börta Olsdotter. Född omkring 1727. Levde i Ävja, Valla. Död 1786-02-19 i Myggenäs, Valla. Dödsorsak: Lungsot. (Barn IV:15)

Gift med föregående ana.

V:31 mormors mormors far

Anders Engelbrektsson. Född 1712-09-09 i Ö.Näs, Valla. Död ”drunknad vid Lyr” 1785-09-22 i Ö.Näs, Valla. Anders ägde ett Trankokeri med två kittlar på Näs ägor och trankokeriet på Öster Näs strand står arvingarna till Anders tillsammans med bonden Anders Nilsson i Hällene som ägare till. (Barn IV:16)

Gift 1748-11-28 i Valla (O) med efterföljande ana.

Barn:

Elsa Andersdotter. Född 1751-09-25 i Ö.Näs, Valla. Död 1820-01-14 i Hällene, Valla. Bernt Andersson. Född 1754-03-13 i Ö.Näs, Valla. Död 1781-11-10 i Ö.Näs, Valla.

Olof Andersson. Född 1757-09-24 i Ö.Näs, Valla. Död 1830-06-06 i Ö.Näs, Valla.

Maria Andersdotter. Född 1762-01-02 i Ö.Näs, Valla. Död 1827-11-08 i Myggenäs Uppeg., Valla. (Se IV:16).

Hans Andersson. Född 1765-09-05 i Ö.Näs, Valla. Död 1765-10-08 i Ö.Näs, Valla. Dödsorsak: Bröstsjukdom.

V:32 mormors mormors mor

Maren Hansdotter. Född 1727 i Rävsal, Valla. Död 1800-03-05 i Ö.Näs, Valla. Faddrar: ..son i Efia, ..metsson i .., Lucia Tor.. Refssall, J.. Jonsdotter .., (Barn IV:16)

Gift 1748-11-28 i Valla med föregående ana.

Tillbaka