Bakgrunden

Hur började vårt trädgårdsintresse?

Efter ett våldsamt oväder med skyfall och översvämning i Augusti 2002, blev i stort sätt hela trädgården bortspolad. 2003 började vi att bygga upp den igen. Det stora diket som delar av trädgården i två delar kom till för att förhindra framtida naturkatastrofer. Dammen som ligger uppe i berget, ska kunna rinna över utan att det kommer in i vår trädgård och källare igen.

Då gården ligger på gammal havsbotten och således består av ren blålera upptäckte vi att det fungerade bäst med upphöjda rabatter. Efter att ha blivit medlemmar i STA (Sällskapet Trädgårdsamatörerna) fick vi inblick i hur man sår, tar sticklingar, o.s.v. och sedan var vi fast.

Vi håller hela tiden på med nya projekt och njuter av att få vara i vår trädgård mer eller mindre varje dag. Eftersom vi drar upp nya plantor av olika slag varje år blir det många som vi också kan sälja på växtmarknader för att på så sätt finansiera våra egna nyinköp av jord,växter etc. En trädgård blir ju aldrig färdig så vi håller ständigt på att fixa och trixa lite överallt. Vi har också hunnit skaffa oss lite specialintressen när det gäller olika växter. Görans är Rhododendron och Monicas är Hosta (funkia) och Hemerocallis (dagliljor) även Klematis och Pioner utgör en stor del av samlandet. Vi brukar ha Öppen Trädgård några gånger per år, men det går även att besöka oss annars också – men endast efter överenskommelse.

Så här såg baksidan av huset ut när grävmaskinen höll på 2002/2003.

och så här ser baksidan av huset ut sommaren 2010.

Så här såg det ut på ovansidan huset.

och så här ser det ut idag.


”En trädgård ska vara ett med sin drömmares hjärta. Kanske som i en ljummen sommarkväll med schersmin och svällande liljeknoppar. Då är man så nära paradiset det går att komma i jordelivet, och längre än så kanske man inte ska sträva.”

(Hannu Sarenström)