Intresset för detta släkte har vuxit fram under en längre tid och eskalerat de senaste 3 åren. Fick mina första plantor av en granne – samma granne som gav mig min första Hosta. De dagliljorna var arterna H. fulva och H. lilioasphodelus syn. flava. Tyckte väl inte då att de var så där jättespännande men när vi var på ett besök hos Bohus Perenner i Båstad köpte vi vår första namnsort – ’Frans Hals’ den gillade jag jättemycket och gör fortfarande. Efter det har det rullat på och nu tycker jag att de är helt underbara och har börjat köpa lite ovanligare namnsorter från Frankrike och Tyskland.
Hemerocallis (hem-er-o-Kal-is) från Grekiskan ”Vacker för en dag”
Släktet dagliljor (Hemerocallis) ska man inte förväxla med släktet liljor (Lilium), de så för många förhatliga liljebaggarna går INTE på dagliljorna vilket jag tycker inte nog kan poängteras.
Bra Hemerocallis länkar:
Tinker’s Garden har en förnämlig databas över Hemerocallis.
Gerhald Hohls har många spännande dagliljor
Länk Lista
Trädgårdsodlarens bön:
”Gode Gud, gör så att det regnar varje dag sådär från midnatt till klockan tre på morgonen, men du vet, sakta och varsamt, så att det kan tränga ned; men låt det därvid icke regna på tjärblomstren, grådådran, solrosorna, lavendeln och de andra, som du i din allvishet har dig bekanta som växter, som tycker om torrt – önskar du skriver jag upp dem åt dig på ett ark papper; och låt solen skina hela dagen, men inte överallt (till exempel inte på spirean och inte heller på gentianan och rododendron) och inte alltför mycket; låt det bli mycket dagg och litet blåst, mycket daggmask, inga bladlöss och sniglar, ingen mjöldagg och låt det en gång i veckan regna gödselvatten och duvgödning, Amen”
(Karel Capek)