Förökning & Odling av Rhododendron

Fröså

Att så rhododendron är roligt och spännande. Men man måste ha tålamod och inte förvänta sig en färdig planta i morgon. Jag gjorde mitt första försök att så 2004, dom plantorna har nu växt till sig och det finns inget roligare än när en egen framdragen planta blommar för första gången. Vill du ha tips på hur du sår så rekommenderar jag så råden (frösidan) på SRS hemsida.

Frön kan du få via någon rhododendronförening eller plocka själv från någon planta, men det är bättre om du kan göra kontrollerad pollinering och ha ett mål med hybridiseringen t.ex få en bättre bladplanta,bättre färg eller en kompaktare planta. Det tar som sagts många år innan du ser resultatet. Variationen inom samma frösådd kan bli ganska stor, så det är en spänande hobby.

Följande frön har jag sått säsongen 2009/10

Sticklingar

Ett snabbare sätt att föröka än att så är att sticklings föröka en planta (vegetativ förökning). Du vet då också hur den blivande plantan kommer att se ut och har en blommande planta redan efter ett par år. En del plantor går ganska lätt att ”sticka” medan andra är mycket svårare. För att komma igång är det bra om man har möjlighet att gå en kurs och få hjälp av någon erfaren förökare. Vi anordnade förra året två kurser på Alen i Tjörns Trädgårdsförenings regi. Då fick vi hjälp av vår vän Michael Zvorc som guidade oss igenom hela förloppet med att först gå ut till plantan vi skulle föröka och se vilka grenar som lämpar sig att ”sticka” sedan hur man blandar till mediet man har i krukan och hur man skär till sticklingen för att sedan göra ett litet mini växthus för sticklingen. Vid uppföljningen ca 2 månader efter kursen hade samtliga deltagare fått rötter på några av sina plantor.

Bor du i närheten av oss och är intresserad av en framtida kurs i förökning får du höra av dig.

Plantering

När det gäller plantering av rhododendron så brukar vi i de flesta fall plantera i upphöjda bäddar. Vi grundar med hästgödsel (torv) som vi bladar med skogsförna,  barkmull  och riktigt grov torv. Vi blandar även in lite grenar från tall och om möjligt lite grus. Det bästa är att anlägga rabatten på hösten för att senare kunna plantera på våren. Tänk på att det trycks ihop efter tag, så fyll upp rabatten ordenligt.

När det sedan gäller gödsling av rhododendron så brukar vi ge dem en giva blåkorn tidigt på våren och sedan ingenting förutom lite mulch runt plantorna på höstkanten. Plantor som är uppkrukade brukar vi ”promille”gödsla d.v.s en ytterst liten mängd flytande blåkorn vid varje vattningstillfälle fram till midsommar därefter ingenting.

Sjukdommar på Rhododendron (sida från Sydsvenska Rhododendron sällskapet)

Bra Rhododendron artiklar från Rhododendronsällskapet

You Tube: Hur man planterar en Rhododendron

Några bra övriga Rhododendron länkar är.

Danska Rhododendronföreningen som har en bra sida med bilder på arter.

De två ledande plantskolorna i europa är:

Hachmanns plantskola i Tyskland

och

Glendoick i Scotland (Cox)

Sedan rekomenderar jag även ett besök på Botan i Göteborg. Där växer ungefär 100 olika rododendron (inklusive azalea), varav cirka 80 är rena arter.

Inspiration:

Här är en länk till bilder från Svend Hansens plantskola ”Kernehuset” utanför Fredensborg i Danmark. Vi har varit där tre gånger och förhoppningsvis kommer vi dit igen. Han har minst 20.000 rhododendron i sin park. Ett himmelrike för en ”rhodoman”.

Kernehuset Svend Hansen

Ett bra boktips är:

Pocket Guide to Rhododendron Species – Based on the Descriptions of H.H. Davidian – av J F McQuire, M L A Robinson


Att leva är inte nog, solsken, frihet och liten blomma måste man ha.
(H.C. Andersen)